Bezglutenski proizvodi

Tapioka brašno

refil boje

Brašno od tapioke (skrob od tapioke) izrađen je od suvog korena tropske biljke manioka (Manihot esculenta). Sadrži puno skroba i bogato je različitim mineralima i vitaminima (vitamini B kompleksa, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vlakna). Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa drugim brašnima bez glutena, za povezivanje i poboljšavanje strukture peciva. Poboljšava teksturu testa pa hlebu daje hrskavu koru. Zbog svoje izuzetno glatke i fine teksture koristi se za zgušnjavanje sosova, umaka i supa, pripremu pudinga, suflea. Velika prednost mu je i ta što dobro podnosi procese hlađenja pa se usled brzog hlađenja iz kuvanog jela ne izdvajaju naslage.
Prirodno ne sadrži gluten, pa se preporučuje osobma osetljivim na gluten i obolelim od celijaklije.