1 jaje
175 gr brašna od tapioke "Eterika"
80 ml maslinovog ulja
160 ml mleka
65 gr narendanog sira
1 kašičica soli
U šerpu sipajte maslinovo ulje, mleko i so i stavite na vatru. Čim smesa proključa sklonite sa vatre i odmah umešajte tapioka brašno. Ostavite da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga umešajte sir i razmućeno jaje da se dobije jednolična masa. Iz testa formirti kuglice i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Peći ih 15-20 min.
3 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
3 kašike brašna od tapioke "Eterika"
Kašičica sode bikarbone
Kašika limunovog soka
1,5 čaša od kiselog mleka mlake vode (možda malo više)
Izmešati sve suve sastojke (brašno, so, tapioku). Zatim dodati vodu. Ostaviti testo da odstoji 30 min na sobnoj temperaturi. Pre pečenja u testo dodati bikarbonu sodu, limunov sok i doraditi testo mikserom sa nastavcima za testo. Izručiti smesu u pouljeni kalup. Utapkati i izravnati testo mokrim rukama i izrezati nožem po površini. Prekriti kalup aluminijumskom folijom i peći sa ventilatorom na 200 stepeni 50-tak min i još nekih 5-10 minuta bez folije na 180 stepeni.
90 g belanac (otprilike 3 jajeta)
30 g kristal šećera
110 g badema
200 g šećera u prahu
Prehrambene boje Eterika
Za Krem
150 g bele čokolade
50 ml slatke pavlake
1 kašičica soka od limuna
narendane korice limuna i narandže
Korak 1: Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra samo minut. Potom im skinite
koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte
šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Umutite belanca u
čvrst sneg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj.
Ako želite macarone u boji, najbolje je boju dodati u belanca dok ih miksujete.
Korak 2: U belanca ručno dodajte mešavinu badema i šećera u prahu. Mešajte energično špatulom okrećući posudu
svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, proverite je li smjesa prave konzistencije. Smesa mora relativno
brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne sme da ostane čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih belanaca).
Ako nije dovoljno izmešana, ponovite još koji put pa opet proverite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne mešate dovoljno,
smesa će ostati prečvrsta, ako mešate previše, biće preretka.
Korak 3: Plehove obložite papirom za pečenje. Smesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom,
pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka između macaronsa. Ostavite macaronse
da se malo odstoje na plehu. Znaćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lepili za prst kad ih dotaknete. To može
trajati od pola sata po suhom vremenu do i više od sat vremena ako je u vazduhu puno vlage. Ugrejte rernu na 140°C i pecite
ih 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi trebalo da formira onaj karakteristični prsten.
Korak 4: Izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje.
Pričekajte da se prohlade pre nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.
Korak 5 - Uputstvo za krem: Umutite žumanca i šećer dok ne posvetle. Kuvajte mleko dok ne provri. Dodajte polako
mleko u žumanca pa sve miksajte dva minuta. Dodajte maslac pa miksajte još dva minuta. Ako želite krem s ukusom lešnika/badema,
povećajte količinu mleka na 100 ml i dok ga kuvate, u njega dodajte 100 g fino mlevenih lešnika/badema. Ako želite krem s ukusom
ruže, dodajte 2 kašičice ružine vodice pred kraj miksanja. Mogućnost varijacija na temu kada je ukus krema u pitanju je beskonačna!
Korak 6: Kada su se potpuno ohladili po dva macarona spajajte pripremljenim kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte
stiskati da ne bi cureo krem. Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati pre posluživanja. Macarons su
bolji nakon što odstoje i ukusi se prožmu. Pre posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.
Preuzeto sa sajta mogujatosama.rs
1 jaje
750 gr šećera
5 litara vode
20 gr limontusa
1 bočica arome breskve "ETERIKA"
Napraviti karamel od 250 gr šećera (prženjem dok porumeni), dodati 1 litar vode da zavri. Potom dodati ostatak šećera i 20 gr limontusa. Kuvati dok se ne otopi. U ovu masu dodati još 4 litra hladne vode. U prohlađenu mešavinu dodati 2 bočice ekstrakta breskve. Ohladiti do služenja. Istim postupkom, ali bez karamelisanja šećera (samo sa 1/2 kg šećera), sa dodatkom 2 bočice ekstrakta limuna ili 2 bočice ekstrakta narandže dobija se limunada ili oranžada.