Jestivi goveđi želatin se koristi kao opšta primena u karamelama, bombonama, žele bombonama, marshmallow,
konditorskim proizvodima, poslasticama, farmaceutskim kapsulama itd.
Naziv sastojka: želatin, goveđa koža.
Funkcije: razbistrivač, emulgator, sredstvo za želiranje, stabilizator, zgušnjivač.
Primena: za 100g želea potrebna je kesica želatina u 100g mlake vode.
Posni biljni želatin za kolače, torte i žele, standardizovan maltodekstrinom.
Upotreba: Sadržaj kesice (10g) razmutiti u 1 litar vode i zagrevati do ključanja. Dovoljno za želiranje više od jednog kilograma mase.
Prirodni pektinski proizvod za brzo kuvanje džema, pekmeza, marmelade i želea.
Uputstvo za primenu: Oprati i po potrebi usitniti 1,5- 2kg voća i staviti na zagrevanje.
Sadržaj kesice DŽEMKA najpre izmešati na suvo sa 3-4 kašike šećera i sve dodati u voće. Zagrevati i mešati da proključa.
Prema ukusu i u zavisnosti od slasti voća u masu koja ključa dodati 0,5-0,8kg šećera.
Kuvati oko 10 minuta i povremeno skidati penu ako se pojavi.
Vruće puniti u zagrejane tegle i odmah zatvarati. Tako zatvorene tegle prevrnuti da odstoje nekoliko minuta radi pasterizacije poklopca.
Pektin za konditorske i druge proizvode. Izvor su jabuka i citrusno voće. Stepen esterifikacije je 69-76%.
Karakteriše ga brzo želiranje proizvoda. Tipična primena: džemovi s visokim sadržajem šećera, može da se primenjuje i za hladno želiranje.
Doziranje 6-10 g na 1 kg, na suvo mešanje pektina sa delom šećera iz recapture.
Agar-agar je bez ukusa, boje i mirisa. Koristi se u prehrambenoj industiji za proizvodnju želiranih namirnica: u pravljenju marmelada,
želiranih mesa i pudinga, sladoleda i bombona, mlečnih proizvoda (kiselo mleko i sir), želirani kremovi u poslastičarstvu.
U prehrambenoj industriji agar-agar je poznat kao dodatak E406. Jačina želiranja je 1200 gela na 20°C. Koristi se kao dodatak
ili kao zamena za pektin u džemovima i marmeladama, kao zamena za želatin i kao sastojak za zgušnjavanje u sufleima i kremama.
Upotreba agar-agara: Rastvara se u hladnoj vodi i to traje nekoliko minuta. Koristi se 0,5 g na 100 ml vode. Ostavlja se da proključa,
gde nakon toga treba da se kuva 5 minuta. Može se dodati zagrejanim smesama ali i onim koje su rashlađene. Kada se smesa ohladi,
agar-agar bi trebalo da je čvrst.
Tekst
Kupi u Web shopu